Przepis na gofry
Uwielbiam gofry. Najlepsze są nad morzem w ukochanym Łukęcinie. Chrupkie, wypieczone, ale nie suche w środku tylko lekko wilgotne. Na wakacjach ustaliliśmy, że kupujemy gofrownicę i będziemy odtwarzać piękny letni klimat. Gofrownica została kupiona i zaczęło się szukanie przepisu. Gofry z bloga znanej blogerki kulinarnej nie powaliły z nóg. Wyszły za twarde. Przepis z pudełka z gofrownicy też nie taki – dalej za ciężkie. Przepis od kolegi na bardziej biszkoptowe gofry do końca jednak nam nie podszedł. Pomyślałam, że poeksperymentuję. Ale nie musiałam bo z pomocą przyszła Milena Kolanek, która odpowiedziała na post na Facebooku i dała przepis. Przepis idealny – chrupiące na zewnątrz, lekko wilgotne w środku. Pychaaaaa!!!!!
SKŁADNIKI:
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
1/3 szklanka oleju
2 jajka
2 łyżeczki cukru
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Gdy masa będzie gładka dodajemy ubitą piane z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy do gofrownicy i pieczemy aż się pięknie zarumienią.
PODANIE:
Serwujemy z ulubionymi składnikami. Dziewczyny na naszym profilu na Facebooku zaproponowały takie dodatki:
Maliny
Prawdziwa bita śmietana
Dżem truskawkowy
Masło arachidowe i dżem wiśniowy
Dżem (od mamy J)
Nutella i banany
Dżem z chia
Domowe powidło śliwkowe
Zajadajcie z czym chcecie, ale na pewno ze smakiem.
Dzięki Milena za super przepis na najlepsze gofry!!!
* Taka ilość składników wystarcza na 8 gofrów.
-3 komentarze-
[…] ubijać białka czy nie? Znalazłam super przepis – podrzuciła go czytelniczka naszego bloga ( https://malisilacze.pl/przepis-na-gofry/ ). Na jego bazie kombinuję i gofry teraz to moja […]
Na początku ubijałam, teraz już nie. różnicy wielkiej nie widzę. Bez ubijania szybciej, a najczęściej u nas tempo intensywne.
[…] https://malisilacze.pl/przepis-na-gofry/ […]