Gofry z borówkami
Naleśniki, placki, placuszki robię „na oko”. Do robienia gofrów długo się zabierałam. Czy dobre proporcje, a jaka konsystencja, ubijać białka czy nie? Znalazłam super przepis – podrzuciła go czytelniczka naszego bloga ( https://malisilacze.pl/przepis-na-gofry/ ). Na jego bazie kombinuję i gofry teraz to moja specjalność.
Ostatnio u Gosi (blogowej mamy, koleżanki mojej) widziałam polewę czekoladową do naleśników. Wstyd się przyznać, ale nigdy takiej nie robiłam. I koniecznie musiałam spróbować sama. To do czego ją dodać? Ano do gofrów. A jakich? A coś wymyślimy. Przeczytajcie przepis, przygotujcie składniki i nastawcie się na pyszny deser, śniadanie, kolację. Pora jedzenia dowolna. Smakują zawsze.
SKŁADNIKI:
GOFRY:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mleka
1/3 szklanki roztopionego masła
2 jajka
2 łyżki jagód goji
1 szklanka borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
szczypta soli, ½ łyżeczki imbiru
POLEWA:
½ szklanki mleka
gorzka czekolada 70%
½ łyżeczki kardamonu
PRZYGOTOWANIE GOFRÓW:
W misce mieszamy mąki z sodą. Dodajemy mleko, masło i jajka. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Wsypujemy jagody, borówki, doprawiamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy do gofrownicy i pieczemy aż gofry pięknie się zarumienią.
PRZYGOTOWANIE POLEWY:
Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy połamaną na kostki czekoladę, dosypujemy kardamon. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli będzie za gęsta, to dolejcie trochę mleka żeby rozrzedzić.
-0 Komentarz-