Sprawdzone ciasto ucierane z owocami – sezonowy hit
Kruche, drożdżowe, biszkopty – każdy ma swój ulubiony rodzaj ciasta, o ile lubi słodycze. W lecie aż prosi się o zwykłe ucierane, które bez problemu można zapełnić świeżymi owocami i pyszną maślaną kruszonką lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Niby żadna filozofia, a jednak nie znam pani domu, która z tym stosunkowo prostym ciastem nie zaliczyłaby wpadki. Mnie też się tak zdarzyło.
Na
długo zatem odłożyłam kolejne próby jego wypieku. Zdecydowanie
lepiej czuję się z ciastem kruchym, takie też najbardziej mi
smakuje. Ale… tak się składa, że rodzina z kolei to miłośnicy
wszelkich ucieranych wariantów – od babki piaskowej, przez
murzynki, do tych z owocami i kruszonką właśnie. Próbowałam z
jogurtowym przez jakiś czas, ale to jednak nie to. Pewnie nie
znalazłam jeszcze idealnej receptury.
„Przestudiowałam” zatem różne przepisy, wysnułam kilka oczywistych – jak się okazało – wniosków, przekonałam się do ciasta ucieranego według przepisu, który podaję poniżej. To przepis na ciasto ucierane idealne.
Ciasto ucierane z owocami
Warto pamiętać:
- Ciasto ucierane lubi, kiedy jego składniki są w tej samej, pokojowej temperaturze – należy je zatem odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki i przygotować na blacie.
- Dobre masło – to dzięki niemu ciasto ma potem piękny zapach i wilgoć. Znam również przepisy, w których zastępuje je się olejem, ale wówczas funkcje aromatów przejmują bakalie lub przyprawy. Klasyczne ciasto ucierane to jednak masło.
- Świeże jajka, cukier, mąka i proszek do pieczenia – każdy z tych składników jest niezbędny. Tak, ciasto ucierane z pewnością nie jest dietetyczne, ale zjedzenie niewielkiego kawałka to jeszcze nie koniec świata.
Przepis na ciasto ucierane
Składniki:
500
g mąki pszennej – najlepiej przesianej
200
g cukru
Cukier
waniliowy
250
g masła
5-6
łyżek mleka
Proszek
do pieczenia – najczęściej to po prostu jedno opakowanie (ilość
na pół kg mąki)
5
jajek
Owoce – około 0,5 kg jagód, malin, moreli lub innych ulubionych.
Jak zrobić ciasto ucierane
Najlepiej zacząć od przygotowania blachy (klasyczna blacha prostokątna lub duża okrągła). Wykładamy ją pergaminem, jeśli nie jest on natłuszczony, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Pamiętajmy,
że składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło kroimy na kawałki i miksujemy – początkowo na
wolnych obrotach, potem na szybkich. Powinien powstać jasny, gładki
krem. Wówczas dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy
przez chwilę. Następnie wrzucamy po jednym jajku i delikatnie dalej
miksujemy. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, nie można
wrzucić ich wszystkich od razu, bo ciasto się zetnie. Gdyby jednak
tak się stało – ja dodaję łyżkę mąki i delikatnie dalej
miksuję. W sytuacji skrajnej można też wstawić miskę z ciastem
na chwilę do ciepłej wody i delikatnie rozetrzeć masę do
uzyskania gładkiej konsystencji.
Ale załóżmy, że te wyjścia awaryjne nie są potrzebne i działamy dalej. Do ciasta dodajemy na zmianę po trochę mąki i łyżkę mleka i dalej miksujemy. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i też dodajemy do ciasta. Teraz już nie miksujemy. Wystarczy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy. Na wygładzone ciasto wykładamy przygotowane wcześniej owoce i ewentualnie posypujemy kruszonką (przepis na kruszonkę poniżej).
Ile piec ciasto ucierane
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (u mnie grzałka dolna i termoobieg) i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (wykałaczką sprawdzamy czy ciasto się już nie klei). To dosyć indywidualny moment przygotowania tego ciasta, nie można go wyjąć za wcześnie, a jeśli z kolei przesadzimy o kilka minut, szybko się przypali. Trzeba pilnować.
Jeżeli
w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się przypieka, można go
przykryć pergaminem.
Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ucierane z kruszonką
Jak przygotować kruszonkę:
17,5 dkg mąki mieszamy z 10 dkg cukru, dodajemy 10 dkg roztopionego, wystudzonego masła. Składniki rozcieramy widelcem lub palcami. Kruszonkę sypiemy na ciasto z owocami przed włożeniem go do piekarnika.
Smacznego!
-3 komentarze-
Wspaniale przepisy.
Super strona.
Dziękuję i pozdrawiam????????
Przepyszne.??
Cudownie, że smakowało:)