Gofry bananowe
Gofry są dobre na wszystko. Są zwieńczeniem pięknego dnia razem, koją smutki, idealnie smakują jako niedzielny obiad. A co! Jak szaleć to szaleć. Zadajecie sobie czasem pytanie jaki jest przepis na bycie najfajniejszą mamą dnia? Odpowiedź jest prosta – gofry:)
Prosty przepis na gofry bananowe
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
1/3 kostki masła
1 banan
½ szklanki suszonej żurawiny
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
ananas pokrojony w kawałki i cukier puder do podania
JAK ZROBIĆ CIASTO NA GOFRY
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól i przyprawy.
W osobnej misce blendujemy banana z połową szklanki mleka. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy pozostałe mleko i jajka. Dokładnie mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do mąki z przyprawami. Mieszamy. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Na koniec wsypujemy żurawinę.
Do mocno nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i cierpliwie czekamy aż nasze gofry uzyskają rumiany brązowy kolor.
Podajemy z ananasem i cukrem pudrem.
Gofry bez cukru
Dzięki bananowi ciasto ma naturalny słodki smak, dlatego proponuję aby żurawina była niesłodzona. Nie trzeba też dodawać cukru do gofrów.
Podane ilość składników wystarcza na przygotowanie 10 gofrów.
Używam gofrownicy MPM, która sprawdza nam się super.
A jeśli zastanawiacie się z czym jeszcze można podać gofry to kilka propozycji tutaj:
https://malisilacze.pl/przepis-na-gofry/
Żeby być na bieżąco z tym co piszemy zapisz się do newslettera:)
-0 Komentarz-