Figa z … kasztanem
Dieta antyalergiczna wcale nie musi być nudna ani bardzo trudna do prowadzenia. Oczywiście wymaga zdobycia wiedzy, podstawowych umiejętności kulinarnych, wiary i samozaparcia. Możemy kombinować na przykład na bazie kaszy jaglanej, gryczanej czy jak w tym przypadku ryżu.
Ryż w diecie bezglutenowej
Ryż jest zbożem bezglutenowym popularnym i łatwo dostępnym. Często używam w kuchni ryżu brązowego. Pełnoziarniste zboża mają więcej wartości odżywczych. Trzeba pamiętać o tym, że ryż pełnoziarnisty gotujemy dłużej – około 30-40 minut.
Gotując dla synka mam na uwadze, że przyjmuje małe ilości dlatego dbam o wysoką kaloryczność każdego posiłku. Jedzenie zamiast na wodzie często przygotowuję na bazie napojów roślinnych. Wybieram tylko te z najprostszym składem, bez sztucznych dodatków. Dobrej jakości napoje roślinne można kupić w sklepach ekologicznych. Ja ostatnio trafiłam na fajny jakościowo napój ryżowy bio organic w Lidlu.
Ten posiłek do PEGa powstał na bazie ryżu brązowego. Fajnie wkomponowały się do niego kasztany jadalne i świeże figi, na które mamy teraz sezon. Kasztany są źródłem witamin z grupy B działających dobrze na układ nerwowy. Natomiast figi to bogactwo wapnia i błonnika.
SKŁADNIKI:
150 g ryżu brązowego
12 kasztanów jadalnych
2 świeże figi
plaster imbiru
1 litr napoju ryżowego
szczypta soli
2 łyżki białka ryżowego
olej ryżowy
200 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Kasztany gotujemy w wodzie przez 20 minut. Ugotowane i lekko ostudzone obieramy z łupinek.
Ryż płuczemy na sitku. Wypłukany ryż dajemy do garnka, wlewamy 1 litr napoju ryżowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wtedy dodajemy obrane kasztany, plaster imbiru i szczyptę soli. Gotujemy od 30 do 40 min tak aby ryż zmiękł.
Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone figi, olej ryżowy i białko ryżowe.
Całość bardzo dokładnie miksujemy.
Jeśli obawiacie się o to, ze pestki figi mogą zatkać pega to najlepiej przetrzeć jedzenie przez sitko. U nas nie było takiej potrzeby.
Posiłek jest bogaty w węglowodany. Nie było w pierwotnej wersji białka w wystarczającej proporcji dlatego zdecydowałam się dodać białko ryżowe. Jeśli nie dodacie białka nic się nie stanie. Pamiętajcie jednak aby inne posiłki w ciągu dnia je zawierały.
Wartość kaloryczna
Z podanych ilości wychodzi około 1200 ml jedzenia. Ja dzielę to na 4 posiłki po 300 ml. Wliczam wodę (200 ml), którą dodaję po średnio 50 ml do każdej porcji przed podgrzaniem, ponieważ ryż gęstnieje po ugotowaniu.
100 ml ryżu z kasztanami i figą to średnio 164 kalorie. Mamy sukces bo w niewielkiej ilości udało się zmieścić dużo kalorii.
Smacznego:)
Zapraszam jeszcze serdecznie na Instagram na profil @karmimypegiemnaturalnie, na którym znajdziecie dużo inspiracji do pegowego gotowania.
https://www.instagram.com/karmimypegiemnaturalnie/
-0 Komentarz-