Ten przepis sprawi, że zrobisz najlepsze ciasto ze śliwkami
Po borówkach, truskawkach i jagodach przyszedł czas na śliwy. Kiedy jeśli nie teraz pozwolić sobie na odrobinę owocowego szaleństwa i przygotować ciasto z tymi sezonowymi owocami? Zanim zamkniemy je wszystkie w starannie zawekowanych słoikach i schowamy na gorsze miesiące do spiżarni, warto skorzystać z ich śliwkowej świeżości na bieżąco i upiec pyszne ciasto ze śliwkami.
Nie ukrywam jednak, że w tym roku ze względu na marne zbiory, zamrożone owoce z poprzedniego sezonu są jak znalazł i bez problemu też dają radę dzięki czemu mogę przygotować ciasto z mrożonymi śliwkami.
Niewątpliwie tarty owocowe z chrupiącą bezą lub pachnącą masłem kruszonką nie są być może najbardziej dietetyczną propozycją na świecie, ale z pewnością jedną z najapetyczniejszych.
Spód do ciasta robię zazwyczaj tak samo bez względu na to, co potem króluje na wierzchu.
Jak zrobić pyszne i proste ciasto ze śliwkami?
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 minut
Składniki ciasta ze śliwkami:
1 szklanka mąki (może być pół na pół pszenna i orkiszowa albo w ogóle część mąki można zastąpić mielonymi migdałami)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru (lub nawet mniej)
Szczypta soli
3 łyżki konfitury morelowej lub powideł śliwkowych
3 łyżki cukru trzcinowego
Pół kilograma śliwek
Jak zrobić kruche ciasto
Obydwie mąki, masło, proszek do pieczenia, jajko, cukier puder i sól szybko łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej pergaminem i starannie wylepiamy jej dno i brzegi na wysokość ok 2 cm.
Smarujemy cienką warstwą konfitury morelowej lub powideł (jeśli nie mamy, wystarczy posmarować odrobiną jajka).
Teraz na ciasto wykładamy wypestkowane śliwki, przecięciem ku górze.
Posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Piekę je w tej temperaturze z termoobiegiem. Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, można wyłączyć termoobieg, zostawić tylko na grzałce górnej i dolnej.
Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Uwaga! Ta ilość ciasta może wystarczyć na dwie małe tortownice lub jedną dużą brytfannę. Zależy też czy lubicie cienkie czy grubsze ciasto. Połowę ciasta można również przez kilka dni zachować w lodówce i wykorzystać do innego wypieku. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, lepiej zamrozić. Dzięki temu będzie można szybko przygotować kolejne proste ciasto z owocami.
-0 Komentarz-