Danie jednogarnkowe z soczewicy
Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Robi się je szybko, nie są skomplikowane, a jak damy odpowiednią ilość dużo składników to jedzenia wystarczy na kilka dni. Danie jednogarnkowe z czerwonej soczewicy ma jeszcze inne plusy – jest pyszne i bardzo zdrowe.
Soczewica czerwona
Czerwona soczewica należy do grupy roślin strączkowych. Strączki dostarczają nam białka dlatego odgrywają ważną rolę w kuchni roślinnej. Niestety przykleiła się do nich łatka ciężkostrawnych i wzdymających. Kto chce zacząć przygodę w kuchni ze strączkami, temu proponuję na początek czerwoną soczewicę. Jest delikatna, nie wymaga moczenia i pysznie smakuje.
Przepis na danie jednogarnkowe z soczewicy
SKŁADNIKI:
1 szklanka czerwonej soczewicy
¼ główki białej kapusty
2 bataty
6 pomidorów
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
½ łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
olej ryżowy
garść koperku
garść zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużego rozgrzanego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Skręcamy ogień i podsmażamy 2 minuty.
- Wsypujemy czerwoną soczewicę i czosnek, mieszamy i podsmażamy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone bataty i pomidory. Zalewamy wodą tak aby przykryła soczewicę i warzywa.
- Dodajemy kumin, kminek, sól i pieprz ziołowy.
- Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Co jakiś czas mieszamy.
- Pod sam koniec gotowania dodajemy koperek i pietruszkę. Porządnie mieszamy. I gotowe.
-0 Komentarz-