Pascha, deser jedyny w swoim rodzaju
Mleko, śmietana, jajka, masło i cukier – to podstawowe składniki prawdziwej, pysznej paschy wielkanocnej. Pierwszą paschę w życiu jadłam dawno temu, podczas kolacji, na którą zaprosiłam rodzinę za pierwszą wypłatę. Kolacja była świetna, pascha okropna. Ponieważ jednak temat nie dawał mi spokoju, smakowałam tego deseru w różnych miejscach, poszukiwałam idealnego przepisu. Aż znalazłam.
Pascha właściwa gości na naszym rodzinnym stole wielkanocnym już kilkanaście lat. Przybywa jej zapalonych miłośników, bo pojawiają się nowe pokolenia, a starsi też nie odpuszczają. Najtrudniej jest zawsze z ostatnim kawałkiem…
Przepis, który podaję znalazłam w jakiejś kulinarnej gazecie, nieco zmodyfikowałam i przetrenowałam wielokrotnie. Przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, pracy już natomiast zdecydowanie mniej.
Składniki:
2 litry dobrego pełnotłustego mleka
2 szklanki śmietany 22% (ciężko ją dostać, 18% też jest w porządku)
6 jajek
Niepełna szklanka cukru pudru
Laska wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (sugeruję laskę wanilii)
25dkg masła
Brzoskwinie w puszce
Przygotowanie:
Przyda się duży garnek z grubym dnem.
- Mleko zagotować. Jajka wbić do śmietany, dodać cukier waniliowy i roztrzepać. Do wrzącego mleka wlać śmietanę z jajkami i starannie wymieszać. Wrzucić całą laskę wanilii.
- Pozostawić na bardzo małym ogniu na 1 godz. 30 min, aż wytrąci się twaróg i wyraźnie oddzieli serwatka. Następnie wylać twaróg na sito wyłożone gazą i zostawić na noc do odcieknięcia.
- Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę (2 połówki zostawić do przybrania).
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1 łyżce twarogu i ucierać. Laskę wanilii rozciąć i ziarna połączyć z masą. Następnie wsypać brzoskwinie i wymieszać.
- Formę lub miskę wyłożyć wilgotną gazą, włożyć masę serową, obciążyć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem przełożyć paschę na talerz i przybrać pokrojonymi w paski brzoskwiniami.
Co ważne, pascha podobnie jak sernik bardzo łatwo przechodzi zapachami z lodówki, dlatego należy ją zawsze bardzo dokładnie owijać folią spożywczą lub aluminiową.
-0 Komentarz-