Makaron z kurczakiem w delikatnym sosie
Lubimy makarony, smaki i zapachy kuchni włoskiej, bo jest prosta, szybka, kolorowa i pozostawia prawdziwe pole do popisu w jej uprawianiu. Robimy dania z makaronem, sosami i ich dodatkami, bo dzieci chętnie je zjadają, uczą się dzięki nim nowych smaków, przyswajają warzywa, które w innej postaci czasem się nie przyjmują.
Poza tym, makaron z warzywami, rybą czy mięsem to pożywne danie, dobre również dla zabieganych osób, które chętnie zabierają obiad do pracy. Można przygotować wieczorem, następnego dnia smakuje równie dobrze. Przepis dla początkujących.
Składniki:
opakowanie makaronu o dowolnym kształcie (polecam Barilla, np. kokardki)
1 średniej wielkości cukinia
pierś z kurczaka
pół pęczka szczypiorku
kilka pomidorków koktajlowych
małe opakowanie jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietany
oliwa z oliwek, sól, pieprz opcjonalnie garść kaparów, rukola i trochę tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i odstawić na bok. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej kurczaka. Kiedy mięso się ładnie zrumieni, przekładamy je do oddzielnego rondla.
Na patelni następnie opiekamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę lub paski. Tak przygotowaną cukinię dodajemy do kurczaka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dorzucamy pomidorki. Teraz można dodać trochę kaparów, śmietanę lub jogurt i całość delikatnie mieszamy.
Podgrzewamy krótko całość przez chwilę, a następnie wykładamy na talerze na przygotowany wcześniej makaron. Danie można uzupełnić niewielką ilością rukoli, która zaostrzy jego smak i posypać parmezanem.
-0 Komentarz-