Zapiekana owsianka z owocami
Jeśli szukacie ciekawego i zdrowego pomysłu na drugie śniadanie to właśnie znaleźliście! Śniadania, obiady i kolacje raczej mam opanowane. Drugie śniadania na szybko raczej robiłam – kanapeczka, owoce świeże lub suszone. Czuję, że polotu tu zabrakło, a karmić z tym polotem lubię. Owsianka w słoiczku może do końca nie przekonać najbliższych więc postanowiłam zrobić coś ładniejszego – zapiekaną owsiankę.
SKŁADNIKI:
1 ½ szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
1 jajko
250 ml maślanki naturalnej
1 jabłko
garść owoców suszonych (może być to żurawina, jagody goji czy miks owoców leśnych)
płaska łyżka miodu
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
1/3 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki cynamonu
garść dropsów czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
Płatki, sodę, jajko, maślankę i miód dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy jabłko, suszone owoce, dropsy i przyprawy. Mieszamy jeszcze chwilę. Masę wlewamy do kwadratowej foremki (18 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
przygotowanie: 10 minut
pieczenie: 40 min
Owsiankę robię późnym wieczorem. Jak wszyscy śpią żeby nikogo nie kusiło podjadanie;)
Z PAMIĘTNIKA DIETETYKA:
płatki owsiane: źródło błonnika, wapnia, magnezu i witamin z grupy B
jabłko: zawiera błonnik roślinny i witaminę C
cynamon i kardamon: poprawiają trawienie
-0 Komentarz-