Ryż z rabarbarem
Nadszedł sezon na rabarbar. Wdzięczne łodygi zebrane w zgrabne pęczki aż proszą się żeby je kupić. Wiele osób się skusi. I potem myślimy co zrobić z rabarbaru? Znamy kompot z rabarbaru i ciasto drożdżowe lub ucierane. Jako zwolenniczka szybkiego gotowania i prostych przepisów mam Wam do zaoferowania klasykę gatunku – ryż z rabarbarem w roli głównej.
Żeby przygotować ten szybki i smaczny obiad potrzebujecie około 20 minut. Zatem do dzieła:)
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu pełnoziarnistego
2 szklanki wody
4 łodygi rabarbaru
2 jabłka
4 daktyle
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Szklankę ryżu zalewamy wodą, solimy lekko i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie zupełnie wodę.
W międzyczasie kroimy rabarbar, jabłka i daktyle. Następnie wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Jak owoce puszczą sok dodajemy cynamon i miód i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut.
Pod sam koniec gotowania dodajemy do ryżu masło i dokładnie mieszamy.
Ryż wykładamy na talerze. Na ryż dajemy owoce. I gotowe.
Najwięcej witamin owoce i warzywa zachowują podczas krótkiego gotowania. Czasem 5 minut zupełnie wystarczy.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E.
Rabarbarowe inspiracje:
Kilka dni później rabarbar, jabłka i daktyle podałam na śniadanie do owsianki. Kombinujcie ile wlezie i korzystajcie z sezonu słodko-kwaskowatego.
-3 komentarze-
Ryż z samymi jabłkami jadłam, z rabarbarem natomiast nie próbowałam – ale wydaje mi się, że to całkiem niezłe połączenie 🙂
I już wiem co jutro zrobie dzieciom na kolacje 🙂 dzięki 🙂
Smacznego 🙂