Gofry owocowe zero waste
Gofry to fajny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie, słodki obiad czy kolację. Jemy w każdej konfiguracji. Kiedyś były głównym daniem niedzielnego obiadu. A co, tradycjonalistami wielkimi nie jesteśmy. Zawsze gwarantują uśmiech na twarzach domowników.
Do powstania tego przepisu zainspirowała mnie książka Sylwii Majcher zatytułowana Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku. Są w niej przepisy spójne z moją ideologią niemarnowania jedzenia. Znajdziecie w tam między innymi pomysły na wykorzystanie resztek kuchennych.
Gotując kompot nie myślałam szczególnie intensywnie co zrobić potem z owocami. Najczęściej wyrzucałam. Bo szczerze mówiąc rozgotowane jabłko nie zachęcało mnie za bardzo do jedzenia. W tym przepisie na gofry wyjdziemy od przepisu na kompot. Takie 2 w 1.
KOMPOT Z JABŁEK I RABARBARU
SKŁADNIKI:
2 jabłka
3 łodygi rabarbaru
4 daktyle
plaster imbiru
1,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy jabłka, rabarbar i daktyle. Dodajemy imbir i wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut.
Daktyle są cudownie słodkie. Nie ma potrzeby dosładzania kompotu.
GOFRY OWOCOWE
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
owoce z kompotu (1 szklanka po zblendowaniu)
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 kostki masła
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
szczypta soli
Jak zrobić ciasto na gofry?
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, sodę, cynamon i sól mieszamy w misce. Blendujemy owoce z kompotu z cukrem i mlekiem. Mokre składniki dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy jajka. Mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa.
Ciasto na gofry jest gotowe.
Nagrzej mocno gofrownicę. Nałóż porcję ciasta i smaż około 5 minut aż będą przyrumienione.
Gofry podajemy z cukrem pudrem, z owocami albo jemy same.
Podane ilość składników wystarcza na przygotowanie 10 gofrów.
Używam gofrownicy MPM, która sprawdza nam się super
Zastanawiacie się z czym jeszcze można podać gofry? Kilka propozycji tutaj: https://malisilacze.pl/tag/gofry/
-2 komentarze-
Bardzo interesujący pomysł na recykling kompotu?
Świetny przepis! Ja najczęściej takie owoce dodaję do naleśników lub racuchów.?