Śniadanie daje moc!
Właśnie zobaczyłam w kalendarzu, że jutro mamy Ogólnopolski Dzień Śniadanie Daje Moc. 22 to godzina idealna na zrobienie śniadania:) Rano będzie na nas radośnie czekało. I nie ma, że rano nie mam czasu, że nie zdążę. Można przygotować wieczorem. Podaję przepis na owsiankę, która idealnie pęcznieje przez noc. Taka namaczana jest dużo smaczniejsza niż zrobiona na świeżo.
OWSIANKA (przepis na 3 porcje)
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka żurawiny (świeżej albo suszonej)
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
jabłko
pomarańcza
miód
Płatki owsiane, pestki, żurawinę i przyprawy zalewamy wrzątkiem minimalnie nad powierzchnię płatków. Zostawiamy na noc. Rano podgrzewamy, dodajemy jabłko starte na grubych oczkach i pokrojoną pomarańczę. Nakładamy na miseczki, polewamy miodem i zajadamy.
Oczywiście nie od samego początku moje dziecko było fanem owsianek. Na pewno zachęciły go owoce – słodkie i soczyste. Miód lub syrop klonowy też robią dobrą robotę. Jeszcze rok temu dodawałam na zachętę serek waniliowy – mokre, dobre, słodkie. Teraz już wcina bez dodatków, oszustw i ulepszaczy. A ja najbardziej lubię namoczone przez noc pestki dyni i słonecznika. To smacznego:)
Taką owsiankę z większą ilością wody, po dokładnym zmiksowaniu równie dobrze można podać dziecku żywionemu przez PEGa. Według mnie jest to doskonała alternatywa dla diety przemysłowej.
-2 komentarze-
Szukałam pomysłu na owsianke bez mleka 🙂 Fajnie że tu trafilam
Też się cieszę z Twoich odwiedzin na blogu:)