Zupa z cieciorką
W weekend mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś dobrego do jedzenia. W weekend też czasem ktoś na obiad zaprosi. Jest co zjeść. Na poniedziałki też nie narzekam, bo zawsze coś z niedzieli zostanie i obiad jest. No ale co potem? Coś trzeba jeść. Jeść powoli i ze smakiem, ale przygotować szybko, w pośpiechu. Ja najczęściej obiady gotuję późnym wieczorem. Dzieci śpią, dom w miarę ogarnięty, to można coś wrzucić do garnka. Tym razem rozgrzewające danie jednogarnkowe, może być zupą nazywane również.
Zupa z cieciorką
SKŁADNIKI:
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
szklanka pokrojonej kapusty włoskiej
puszka pomidorów krojonych
puszka cieciorki
łyżka oleju z pestek winogron
garść natki pietruszki
1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
- Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy cynamon, paprykę ostrą, paprykę słodką i oregano. Podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy pokrojony czosnek i cebulę, smażymy minutę. Po minucie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę. Dobrze mieszamy.
- Po około 2 min wlewamy wodę, dosypujemy sól.
- Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy pomidory w puszce. Gotujemy kolejne 10 min.
- Pod koniec gotowania wrzucamy cieciorkę i natkę pietruszki.
Zupa gotowa. Bo zupa w domu zawsze musi być:)
-0 Komentarz-