Zupa krem z selera naciowego
Seler naciowy jest dostępny w sklepach przez cały rok. Długo może czekać w lodówce na swoją kolej. Warto mieć go zawsze w domu. To super składnik sałatek. Dobrze się go chrupie z różnymi dipami. Ja bardzo lubię z humusem. Bardzo też lubię zupę krem z selera naciowego. To zupa z cyklu ekspresowych. Zapraszam do gotowania.
ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO
SKŁADNIKI:
1 opakowanie selera naciowego
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ pietruszki
¼ selera
5 krążków pora
Plasterek imbiru
2 łyżki oleju ryżowego
1 ½ litra wody
½ łyżeczki majeranku, tymianku, czosnku niedźwiedziego i pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany 12%
1 łyżka soku z cytryny
*Do podania po plasterku sera pleśniowego i groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Kroimy dowolnie, ni emusi być nazbyt precyzyjnie, bo przecież i tak wszystko potem zmiksujemy.
- Do rozgrzanego garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej dajemy cebulę, czosnek, pora i imbir. Podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość podsmażamy jeszcze kolejne 2 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.
- Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dodajemy przyprawy i sok z cytryny.
- Wyłączamy zupę. Wlewamy śmietanę i miksujemy.
Zupa z selera naciowego ma delikatny smak, dlatego fajnie smakuje z wyrazistym dodatkiem jakim jest niebieski ser pleśniowy. A kto ma dzieci to wie, że do każdego kremu wciągną chętnie groszek ptysiowy.
Smacznego:)
-2 komentarze-
Jestem tu pierwszy raz, a podoba mi się nie tylko ten apetyczny przepis, ale i cały blog. No i nazwa fantastyczna! Będę zaglądać :-).
Pozdrawiam Was serdecznie!
Przepis zapowiada się ciekawie, ten imbir mnie ciekawi, na moim levelu w gastronomii nie mam zbyt dużo okazji do testowania go jako przyprawy… może już czas najwyższy 😀