Szybka zupa dyniowa
W ciągu tygodnia czas jakoś szybko leci. Po pracy drugi etat w domu – gry, zabawy, pielęgnacja, edukacja. A przecież coś trzeba jeszcze jeść.
Oto szybka, pyszna, z apetytem jedzona przez dzieci ZUPA DYNIOWA
SKŁADNIKI:
1 mała dynia
½ pora
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
½ pietruszki
½ selera
2 ziemniaki
2 cm korzenia imbiru
olej rzepakowy
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
PRZYGOTOWANIE:
- Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojony imbir, cebulę, czosnek i pora. Podsmażać ok. 2 minuty. Dodać resztę pokrojonych w kostkę warzyw za wyjątkiem dyni. Podsmażać kolejne 2 minuty.
- Dolać 1 litr wody. Gotować przez 15 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dolać jeszcze tyle wody, aby przykrywała warzywa. Wsypać przyprawy i gotować przez 20 minut.
- Całość zmiksować.
Taka zupa jest gęsta i aksamitna. W wersji na bogato można do niej dodać śmietanę. Dzieciaki oczywiście uwielbiają zupy kremy z grzaneczkami albo groszkiem ptysiowym (to akurat ciężko mi zrozumieć). Super smakuje z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
To do garów!:)
-0 Komentarz-