Szparagi wonton
Nie mam obiadu. Co będziemy jeść? Idziemy na burgera? Nie chce mi się, będzie tłok. To może coś włoskiego? Nie, tam Jaśkowi będzie za gorąco. Smędzę i narzekam, że nie tu, że nie to. I nagle olśnienie. Wrócimy do domu na obiad jak ludzie, zrobię coś dobrego.
W kuchni na półeczce na czeka na mnie makaron pszenny błyskawiczny wonton (tak, taki jak do zupek chińskich), a w lodówce trochę zielonego dobra. Obiecuję, że to będzie szybki obiad.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu pszennego błyskawicznego
Pęczek zielonych szparagów
1 cebula czerwona
1 cebula zwykła
4 ząbki czosnku
Plaster imbiru
Garść natki zielonej pietruszki
Łyżka soku z cytryny
0,5 l wody
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki sezamu
Olej ryżowy
PRZYGOTOWANIE:
Do rozgrzanego woka wlewamy 3 łyżki oleju ryżowego. Jak już będzie naprawdę gorąco wsypujemy pokrojone szparagi, cebule, czosnek i imbir. Smażymy 10 minut na mniejszym ogniu. Wlewamy wodę. Do wody wsypujemy pokruszony makaron. Dobrze mieszamy żeby makaron wymieszał się ze składnikami i miał szansę wchłonąć wodę. Potrzeba mu na to około 5 minut. W trakcie wsypujemy zieloną pietruszkę, sezam, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Jak makaron wchłonie wodę to znaczy, że danie gotowe.
Nakładamy na talerze i zajadamy
-1 Komentarz-
Podoba mi się 🙂 Proste i szybkie danie!