Sprawdzony przepis na deser z chia
Żeby żyć trzeba jeść. A żeby dobrze żyć, to trzeba dobrze jeść. My nie z tych matek na dietach, dbających o każdy kęs. My z tych co lubią jeść, co lubią dobrze i smacznie jeść. A do tego zdrowo i odpowiedzialnie podchodzą do kwestii żywienia. Bo przecież kolejne pokolenia wychowujemy. Musimy je dobrze wykarmić.
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, weszła na mój stół jakiś rok temu. Chwilę była, potem przez długi czas czekała w szafce na lepsze czasy, aby powrócić w glorii i chwale. Nie każdy ma do chia zaufanie. Nie każdego kusi i nęci. Niektórych trochę odstrasza. Próbowałam jako pudding z mlekiem – całkiem fajne w smaku, zwłaszcza jak dodamy troszkę wanilii. Mam wam jednak do zaproponowania fajny deser z chia. Może być to śniadanie, drugie śniadanie, deser albo podwieczorek. Przeczytajcie i koniecznie spróbujcie.
CHIA Z JOGURTEM W WERSJI TROPIKALNEJ
SKŁADNIKI:
2 łyżki chia
mały jogurt naturalny
mały jogurt malinowy
1 mango
3 plastry ananasa
3 łyżeczki żurawiny
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy jogurty. Do jogurtów dodajemy chia, dosypujemy imbir i kardamon. Mieszamy. Czekamy 2-3 godzin żeby nasiona napęczniały i zrobiły się miękkie. Nakładamy do miseczek. Kroimy mango i ananasa w kostkę. Dodajemy do jogurtu. Posypujemy żurawiną i gotowe.
Przepis na 3 porcje
Dlaczego jogurt malinowy? Żeby trochę bardziej zachęcić kolorem i słodkością nie do końca przekonane dziecko. Za drugim razem spokojnie dam tylko jogurt naturalny.
CHIA to:
Wysoka zawartość błonnika – 34 g w 100 g produktu
Źródło białka roślinnego
Bogactwo tłuszczów nienasyconych
-0 Komentarz-