Śniadanie z kaszy jaglanej
Lato powoli dobiega końca. Daje nam teraz najpyszniejsze warzywa i owoce. Korzystam z darów i zgarniam jabłka ze śliwkami żeby zrobić pyszne śniadanie – kaszę jaglaną z owocami. A na dodatek zdrowe i rozgrzewające.
SKŁADNIKI:
2 małe jabłka albo 1 bardzo duże
4 średniej wielkości śliwki
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki gorącej wody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka oleju ryżowego
1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw trzeba ugotować kaszę. Próbowałam kilka sposobów, ale ten jest najlepszy. Jak zatem ugotować kaszę jaglaną?
- 1 szklankę kaszy wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy sól i olej i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy.
- Jabłka i śliwki kroimy w kostkę. Do rozgrzanego rondelka dajemy masło. Jak się roztopi to dodajemy do niego jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem i imbirem. Co jakiś czas mieszamy. Podsmażamy je tak do miękkości – między 5 a 10 minut.
- Kaszę nakładamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy owoce.
- Polejcie każdą porcję łyżeczką płynnego miodu, weźcie łyżkę do ręki i zjedzcie ze smakiem.
Kasza jaglana na śniadanie do doskonała propozycja dla całej rodziny – dla dzieci i dla dorosłych.
ZDROWE INFORMACJE:
Kasza jaglana wspomaga detoksykację organizmu. Wzmacnia go w stanach osłabienia i wychłodzenia. Nie zawiera glutenu.
Jabłka doskonale oczyszczają jelita i regulują ich pracę.
-0 Komentarz-