Pasty najlepsze do pieczywa
Zamiast klasycznej kanapki z szynką, serem czy jajkiem warto czasami uruchomić pomysłowość i … blender, by wyczarować pyszne smarowidła na bazie warzyw i serów.
Ich składniki to generalnie średnia naszych upodobań, pory roku, zawartości lodówki i ilości czasu, jaki możemy na tę czynność poświęcić. Do tego szczypta pomysłu i pasta gotowa.
Jeśli mamy 5 minut – pasta z awokado i suszonych pomidorów.
Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je, skrapiamy cytryną, wrzucamy do blendera. Dodajemy kilka suszonych pomidorów, kilka kaparów, sól i pieprz, odrobinę oliwy. Krótko miksujemy i gotowe.
Jeśli mamy około 10-15 minut – pasta twarogowa z jarmużem i rzodkiewką.
Twaróg rozgniatamy, dodajemy do niego odrobinę śmietany lub jogurtu, startą na grubych oczkach tarki rzodkiewkę oraz drobno posiekany jarmuż i zieloną pietruszkę. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. To jesienna alternatywa na klasyczny twarożek ze szczypiorkiem. Polecam wersję z jarmużem, którą warto również wzbogacić dodatkiem mielonego lnu.
Jeśli mamy trochę więcej czasu (warto) – pasta z pieczonego selera z czarnuszką.
Selera obieramy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie przekładamy go do naczynia, dodajemy 1 łyżkę orzeszków piniowych, ścieramy kawałek parmezanu, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki miksujemy. Na koniec dodajemy czarnuszkę i całość mieszamy. Smacznego.
Nie może zabraknąć propozycji na słodko – szybkie wykonanie, efekt gwarantowany – daktyle z mascarpone.
Miksujemy serek mascarpone z daktylami do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała czegoś na bakier – posypujemy smarowidło świeżo mielonym pieprzem. Proste i również z kategorii – mam tylko 5 minut.
-1 Komentarz-
Pasta z awokado rządzi☺☺☺ uwielbiamy!!