Pani cukiniowa – szybka, zielona, październikowa
W tym roku urodzaj na cukinie był, jest. Na targach czy w sklepach można kupić małe młodziutkie cukinki, duże dorodne, żółte odmiany i te okrągłe. Uwielbiamy cukinię w każdej postaci. Dlaczego by nie zrobić zupy?
„Pani cukiniowa” to prosta zupa, bez podsmażania cukinii, bez dodatkowych wcześniejszych przygotowań, bez trudu. Damy radę.
POTRZEBUJEMY:
wywar z warzyw lub rosół, dwie cukinie, proponujemy trochę śmietany, słonecznik, parmezan, sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Do wywaru wrzucamy pokrojone na kawałki cukinie, gotujemy aż będą miękkie. Nie za długo bo cukinie tracą piękny, soczysty, zielony kolor. Miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, uprażony na patelni słonecznik oraz tarty parmezan, który pysznie podbija smak.
Smacznego!
-0 Komentarz-