Jak zrobić ogórki małosolne
Wstyd się przyznać, ale do tej pory nigdy nie robiłam ogórków małosolnych. A uwielbiam je. Co roku mniej więcej od maja zajadamy się nimi. Kupujemy na lokalnym placu targowym. Szczerze, to może z jednego miejsca mi smakują. Reszta jakaś dziwna. Albo za surowa, albo jakąś chemią potraktowana.
Postanowiłam sama zrobić ogórki małosolne. Przecież to takie proste. I co, że ja nie dam rady?! Kupując składniki oczywiście usłyszałam od dwóch pań jak mam je przygotować. Każda oczywiście miała trochę inne zdanie w tym temacie:) Podaję Wam przepis na ogórki małosolne, który jest dziecinnie prosty. W końcu, jak zaraz sami zobaczycie, z dzieckiem były robione.
Jak zrobić ogórki małosolne
Składniki na ogórki małosolne:
2 kg ogórków
2 główki czosnku
koper
korzeń chrzanu
sól
*ta ilość starcza na około 5 litrowych słoików; możecie oczywiście kisić w 2 większych słojach lub glinianych naczyniach.
Jak zrobić ogórki małosolne:
Na dno słoików dajemy po 3 ząbki czosnku, około 2 centymetrowy kawałek chrzanu i koper. Wkładamy umyte ogórki. Do litrowego słoika zmieści się około pięciu średnich rozmiarów ogórków. Potem dodajemy znowu 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i koper.
Tak przygotowane ogórki zalewamy bardzo ciepłą wodą z solą. Często pada pytanie ile soli na litr wody? Ja daję 1 płaską łyżkę soli na 1 litr wody.
Słoiki przykrywamy gazą i przewiązujemy sznurkiem. Możemy też przykryć zakrętką lub talerzykiem. Odstawiamy na kilka dni. Ja stawiam z boku na półce raczej w zacienionym miejscu. Po 3 dniach ogórki małosolne z reguły są idealne do zjedzenia.
Właściwości ogórków małosolnych
Takie ogórki to super probiotyk wspomagający pracę jelit, zwiększający naszą odporność. Zajadajcie na zdrowie! I dla smaku oczywiście też:)
W przygotowaniach towarzyszył mi Kucharz Jan:) Małe rączki poznawały nowe struktury, a nos zapachy.




-3 komentarze-
Proste w wykonaniu, a przy tym wybornie smaczne, sami chętnie robimy. 🙂
Moja Tato robi najlepsze na świecie! 🙂
Najlepszy tata:)