Jak upiec chleb z ziaren
Chleb bez mąki, bez drożdży i zakwasu. Można? Można:) Bez tych składników upieczesz pyszny, zdrowy i bardzo pożywny chleb z ziaren.
Składniki na chleb z ziaren
Chleb z ziaren
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka słonecznika
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki mielonego siemienia lnianego
½ szklanki suszonej białej morwy
1 jajko
1 łyżka płynnego miodu
½ łyżeczki soli
woda
Jak przygotować chleb z ziaren
Wszystkie płatki, pestki i suszone owoce wsyp do dużej miski. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj jajko i miód. Mieszaj aż do połączenia się składników.
Gotową masę zalej letnią wodą, tak aby dokładnie przykrywała wszystkie ziarna.
Jak woda się wchłonie, a płatki i nasiona napęcznieją to wlej masę chlebową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz godzinę.
Po ostygnięciu wyjmij chleb z foremki i delikatnie odwiń z papieru.
Jak już ostygnie całkiem to zawiń w czystą ściereczkę i włóż na noc do lodówki żeby stężał. Jeśli pieczesz w dzień i chcesz mieć gotowy chleb na wieczór wtedy daj do lodówki na minimum 4 godziny.
Wartości odżywcze chleba z ziaren
Chleb z ziaren to super źródło NNKT – Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Dostarcza także bardzo dużo błonnika.
Dwie kromki zjedzone na śniadanie w towarzystwie dużej ilości warzyw oraz serka, jajka, wędliny czy domowej pasty do chleba to pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia.
-0 Komentarz-