Jaglanka z kiwi
Pomysłów na śniadania mam sporo. Zamiast klasycznej jajecznicy, jajka na twardo czy parówki możemy zaserwować całej rodzinie bardziej pyszne (chociaż nie wiem czy dla dziecka coś jest pyszniejsze niż parówki), bardziej zdrowe i bardziej fancy śniadanie.
Tym razem jaglanka z kiwi.
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
plasterek imbiru
olej z pestek winogron
jabłko
2 kiwi
miód
PRZYGOTOWANIE:
- 1 szklankę kaszy wsypujemy do rozgrzanego rondla. Prażymy do uzyskania pięknego ciepłego zapachu i złocistego koloru. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy trochę soli, łyżeczkę oleju i plasterek imbiru i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po ugotowaniu zostawiamy w garnku na kilka kolejnych minut. Wyciągamy imbir.
- Ucieramy jabłko na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z kaszą. Przekładamy kaszę do miseczek, dodajemy pokrojone kiwi. Każdą porcję polewamy łyżką płynnego miodu.
przepis na 4 porcje
Smacznego!
-0 Komentarz-