Domowa pizza
Margherita, pepperoni, a może z dodatkiem rukoli. Jaka powinna być domowa pizza? Smaczna i prosta do zrobienia. Wspólne przygotowanie takiej kolacji to również świetna zabawa i radosne spędzenie czasu z rodziną.
Jak przygotować ciasto na pizzę
Jak przygotować pizzę? Proponuję skorzystać z najprostszego przepisu jaki znam, sprawdzonego, z przepisu od koleżanki.
Bierzemy miskę, dwie szklanki mąki, szczyptę cukru, sól, drożdże, mleko i oliwę.
W letnim mleku (niepełna szklanka) rozpuszczamy pół kostki drożdży, wlewamy do mąki, posypujemy odrobiną cukru, lekko mieszamy z mąką. Następnie dodajemy około łyżkę oliwy i sól. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na jeden – dwa kwadranse do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem rozwałkowujemy na blachę, na to sos pomidorowy, tarty ser i dalsze dowolne dodatki. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10-15 minut. I smacznego.
Oczywiście przemycam w cieście trochę mąki orkiszowej w
zastępstwie pszennej i mielony len. To już wedle uznania.
Co można zrobić z ciastem z pizzy?
Ten prosty przepis wędruje pocztą pantoflową od ucha do ucha, więc podaję go dalej. Co fajne, to że zamiast pizzy można zrobić też super paluchy. Wystarczy z gotowego ciasta oderwać kawałki i uformować cienkie paluchy. Potem tylko pędzelek do posmarowania tych wałków jajkiem i posypanie sezamem, gruboziarnistą solą albo czarnuszką. Palce – a w zasadzie paluchy – lizać!
-10 komentarzy-
Ciasto na domową pizzę wyrabia mi thermomix, a okład to już czysta fantazja. 🙂 Każdy robi swoją z czym lubi, (i co jest w domu oczywiście ;).
Thermomix wyrabiał przez lata, teraz mam potrzebę doznań sensorycznych:)
Właśnie dziś myślałam o domowej pizzy, aby zrobić na weekend 🙂
Przepis mam, chęci mam, więc teraz tylko do roboty 🙂
Najważniejsze składniki masz:) Smacznego!
Dobry przepis chętnie przygarnę?
Niechaj służy przez lata!”:)
Domowa jest najlepsza! Ja uwielbiam z ananasem, pomidorem i rukolą:)
Wariacja na temat hawajskiej brzmi nieźle:)
Robię domową pizzę kilka razy w roku 🙂 nie ma to jak smakowite ciasto i full dowolnych, ulubionych składników 🙂
W wersji na bogato zawsze pyszna:)