Ciasto owocowe z galaretką – bez pieczenia
Słodkie desery bez pieczenia zawsze będą mieć spore grono miłośników. Są stosunkowo łatwe, szybkie i smaczne. Nasza propozycja to ciasto owocowe z serkiem mascarpone, galaretką i herbatnikami. Coś pomiędzy sernikiem na zimno a ptasim mleczkiem. W lecie – mocno schłodzone – będzie ożywczym towarzyszem popołudniowego lenistwa w cieniu. Zimą pomoże chociaż na chwilę poczuć zapach i smak świeżych owoców i słońca.
Potrzebne składniki:
1 duża paczka herbatników
1 opakowanie serka mascarpone
pół kubeczka śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
świeże lub zamrożone owoce (maliny, truskawki, jagody lub inne ulubione) – ok. 20 dkg
1 galaretka owocowa smak dowolny
Wykonanie:
Formę keksową wykładamy pergaminem, a następnie na dnie starannie układamy herbatniki. Żelatynę zalać gorącą wodą i rozmieszać, odstawić do wystygnięcia. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy razem z cukrem pudrem. Potem dodajemy po łyżce serek mascarpone i dalej miksujemy.
Kiedy masa ładnie się połączy wlewamy wolno wystudzoną żelatynę, mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki ułożone w formie do pieczenia. Od razu na wierzchu układamy zamrożone lub świeże owoce.
Formę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej półgodziny.
W tym czasie przygotowujemy i studzimy galaretkę (sugeruję dodać do niej nieco mniej wody niż wskazano w przepisie). Sprawdzamy czy ciasto już stężało i delikatnie wylewamy na nie przygotowaną galaretkę. Ponownie przykrywamy i umieszczamy w lodówce aż galaretka zastygnie.
Ciasto świetnie sprawdza się w towarzystwie bitej śmietany, ale to oczywiście tylko jedna z opcji podania.
-0 Komentarz-