Chlebek bananowy z żurawiną
Leżą sobie one. Na blacie, w jakiejś misce. Pociemniałe, trochę bardziej miękkie. I nikt ich jeść już nie chce. Znacie ten widok? Pociemniałych bananów? No nie zachęcają do zjedzenia. Ale zlitujmy się nad nimi i dajmy jeszcze szansę! Odwdzięczą się słodyczą.
Z mocno dojrzałych bananów można zrobić pyszny i bardzo szybki chlebek. Idealny na podwieczorek albo na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1,5 szklanki mąki owsianej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 garście suszonej żurawiny (najlepiej bez cukru)
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Banany blendujemy. Do bananów dodajemy jajka i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Do tego syrop klonowy, żurawina, sól i imbir. Mieszamy aby powstała gładka masa.
Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Dojrzałe banany są bardzo słodkie. Zamiast cukru dodajemy małą ilość syropu klonowego (może być z agawy). Żurawinę polecam jak najmniej słodzoną. Smacznego:)
Żeby być na bieżąco z tym co piszemy zapisz się do newslettera:)
-0 Komentarz-